AppendixD Recommended Format for Submissions

To assist Gas Industry Co in the orderly and efficient consideration of stakeholders’ responses, a suggested format for submissions has been prepared. This

is drawn from the questions posed in the body of this Consultation Paper. Submitters are also free to include other material on the exemption application

in their responses.

Submission from: E-Gas Limited, Rodney Moore

Question

Comment

Qz: Do participants agree with the proposed approach
(currently adopted by Jade and Gas Industry Co) to
disregard NEW, DST and RET breaches on the
maintenance breach report)? Should alternative
arrangements be put in place for assessing
compliance with these rules or is it sufficient for
breaches to be alleged on an ad hoc basis as they
arise?

Regarding the first part of question one, yes we agree to this approach. However
concerning the second part, we currently support the situation where breaches can be
alleged on an ad-hoc basis where participants believe that there has been some adverse
effect.

From the first read (of the Switching Rules prior to going live) we were unable to fathom
just how Rules 51.3, 53.1 and 54.1 would be used to effectively track the breaches for
which they were intended. As it was obvious to us at the time that critical information was
missing to correctly administer this rule. While the merits and intent are welcome and in
line with the rest of the switching rules, it would require an industry review of how new
connection processes are instigated across all retailers to provide the information required
to fully automate this level of checking. The outcome of which may or may not elevate the
problem. Based on present market practices it seems unlikely that additional information
would be forthcoming in reasonable timeframes to enable more automation.

Q2: Do participants believe that further automating the
production of breach reports and notices, and the
inclusion of extra information, would be beneficial in
the longer term?

Yes we agree automation will be beneficial if the number of monthly breaches remains
high. However they seem to be steadily dropping and it is likely to be nil and therefore not
required. That being said, the extra information will also be beneficial to illustrate more of
the factors involved in the switch as well as highlight compliance issues with more rules
than the MA is currently reporting.
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Question

Comment

Q3: Do participants have any further suggestions for the
enhancement of the compliance process or to reduce
the compliance burden (assuming that changes to the
Compliance Regulations will not be progressed in the
near future)?

Q4: Do participants support the proposed amendment to
the registry which would remove the option to re-
submit a GNW if the first GNW request were rejected?
Do participants agree that following receipt of a GAN
or GTN the option to request a switch withdrawal
should be re-opened and unlimited withdrawal
requests should be allowed?

E-Gas understands that the removal of the option to re-submit a second GNW will result in
a registry system change removing the ability to process such a request. Therefore E-Gas
supports this proposal to remove the option of the responsible retailer responding to a GNT
with no more than one GNW prior to sending a GAN or GTN. We do wish to clarify that if
the first GNW is rejected this doesn’t limit the requesting retailer from sending a GNW
before a GAN or GTN.

However E-Gas doesn’t agree with re-opening or unlimited withdrawals GNW’s after
a GTN has been processed. We believe that both the responsible retailer and the
requesting retailer remain limited to issuing only one GNW each before a GTN and one
GNW each after the GTN.

Qxs: If the registry is amended as per the proposal do
participants consider that this gives effect to the
purpose of rule 78.5? In conjunction with this change,
would it be appropriate for Gas Industry Co to issue a
blanket exemption or a guideline note to amend or
clarify the purpose of the rule?

Clarification of purpose would be helpful, but disagree that any exemptions are required.
The rulings panel has already provided their interpretation of Rule 78.5 (and subsequent
related 69.x Rules), which for the majority of participants was how this rule was
interpreted and applied.

Q6: In the longer term do participants feel that it is
necessary for a rule change to clarify rule 78.5?

Given that the Rulings Panel has provided their interpretation and the problem has ceased
to occur we do not believe this is necessary.

Qy: Do participants agree that a change is necessary to the
method used by the registry for calculating days
overdue where non-business days are involved?
Would participants prefer that breaches which are
'zero’ business days overdue not be reported or that
the count of days overdue for such breaches be the
number of calendar days?

We are unsure how the system is unable to calculate this simple equation and surprised
that this is an issue. We would prefer that alleged breaches of O days are not reported as
this requires un-necessary processing time of both retailer and registry. From the layout
of the reports we assume that they are derived from an Excel spreadsheet? Therefore a
check could be run to highlight action dates and due dates that match and therefore can
be removed before reporting.
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Question

Comment

Q8: Do participants agree that it is sufficient to rely on
manual reporting of potential breaches of rule 72.2 or
is there a preference for the registry to be amended to
automatically flag where an actual switch date falls
after a requested switch date?

Our preference is to have reporting this rule breach automated. As the current market is
set up to bill customers post usage the situation of a consumer being billed past a switch
date is highly unlikely. Therefore a calculation can be easily added to derive the difference
between the GNT requested switch date and the subsequent GTN switch date. As the
breaches reported are “alleged” this will still give the retailer the chance to identify a pre-
pay gas customer (if such a customer exists) and therefore no breach of the “alleged” rule.

152558.1




